Tamara van den Berg | Brand designer

Van looprondje tot Scrum

Tamara van den Berg (42) heeft als brand designer affiniteit met marketing en alles wat met ondernemen te maken heeft. Ruim elf jaar geleden begon ze met Als herboren en het werken als zelfstandig ondernemer bevalt haar nog steeds prima. Als ze niet aan het werk is in haar studio in Nijmegen, reist ze graag. Ze is altijd op zoek naar mooie dingen op het gebied van vormgeving. Tijdens haar reizen doet ze dan ook veel inspiratie op. Samen met haar vriend heeft ze onder meer gereisd door Vietnam, Guatemala, Sri Lanka, Costa Rica en Mexico. Meer over haar werk zie je op haar website.

‘Ik help ondernemers met de branding en het design van hun bedrijf. Het begint altijd met branding. In een aantal sessies kijken we naar de visie van de ondernemer, de gewenste klanten, enzovoort. Ik zie vaak dat ondernemers bij de start doen wat ze willen maar zich dan na twee jaar afvragen waarom ze dat eigenlijk zijn gaan doen, of dat ze op dat moment toe zijn aan een volgende stap. Dan moet je eerst terug naar de kern. Branding moet je dicht bij jezelf houden. Het moet goed voelen en je wil ermee je klanten aanspreken.

Strategie is belangrijker dan het ontwerpstuk. Brand design is meer dan een mooi logo. Zonder branding heb je alleen een mooi plaatje. Na branding ga ik verder met de vormgeving en de huisstijl. In eerste instantie maak ik wat schetsen maar meestal ga ik vrij snel naar de computer. Het ontwerpen van een logo kan lastig zijn. Je kunt daar niet zomaar voor gaan zitten. Zoiets moet ontstaan en het moet bij de klant passen. De zes fases in het creatieve proces zijn herkenbaar voor mij. Als ik er niet uit kom, kan ik het beste even iets anders doen. Administratie bijvoorbeeld of een eindje lopen. Ook helpt het soms om het te laten liggen tot de volgende dag. ’s Avonds op de bank valt dan opeens het kwartje. Het kan goed zijn om er niet met te veel focus aan te denken.

‘Ik ben niet van poespas en dat zie je terug in mijn ontwerpen’

Soms werk ik op locatie bij een opdrachtgever. Dat kan een week zijn en dan weer twee maanden niet. Ook werk ik geregeld samen met andere zzp’ers. We spreken dan bijvoorbeeld af in Hotel Credible in Nijmegen of bij Perron 5 in Arnhem. In de praktijk werk ik voornamelijk vanuit huis. Ons appartement ligt in het centrum van Nijmegen en mijn werkkamer is op de tweede verdieping. Het is een hele lichte kamer. Met werkdingen maar zonder tierelantijntjes. Ik ben niet van poespas en dat zie je terug in mijn ontwerpen. Mensen omschrijven die vaak als helder en strak.

In mijn werkkamer heb ik verder een kleurenwaaier, CMYK-boek, camera, wat schetspapier en boeken over branding, design, ondernemen, online marketing of sociale media. Allemaal zaken die je nodig hebt om als ondernemer vooruit te komen. De kamer heeft een groene muur, wat planten en een grote wereldkaart. Mijn vriend en ik zijn veel in Azië en Midden-Amerika geweest maar ook in Europa hebben we mooie dingen gezien. Overal is moois te zien. Ik ben kijker van beroep en vind overal wel wat moois. Reizen is een hobby maar ik fotografeer dan ook veel. Patronen en logo’s bijvoorbeeld. In ieder land zie je een andere stijl.

‘Ik ben een ochtendmens en sta zonder probleem vroeg op’

Normaal werk ik iedere dag tussen acht en vijf. Daar wijk ik zelden van af. Soms heb ik een deadline, dan is het net wat drukker. Ik ben wel een ochtendmens en heb geen probleem met vroeg opstaan. ’s Avonds werken zou ik erger vinden. Meestal begin ik de dag met ontbijt en journaal en dan ga ik naar mijn werkkamer. Daar check ik sociale media en reageer op artikelen en posts. Gedurende de dag komen er interessante verhalen binnen via Google, ik heb een alert uitstaan voor nieuws op mijn vakgebied. Die artikelen lees ik en als het interessant is, deel ik ze.

Rond tien uur pak ik meestal een kop thee. Ik heb een theedoos met allerlei verschillende smaken. Tussen de middag ga ik eten en een stukje lopen. Een half uurtje over de Waalkade of naar Nijmegen-Oost. Iedere dag wat anders, voor de variatie. Ik werk vervolgens verder tot half drie, neem weer een kopje thee en ga door tot vijf uur. Van mezelf uit ben ik vrij gestructureerd. Ik vind dit ritme wel lekker. Als het moet, kan ik snel schakelen. Het is ook wel lekker om druk te zijn. Ik ben liever iets te druk dan te rustig.

‘Ondernemers zijn afwachtend op dit moment en investeren niet’

Nu is het iets te rustig naar mijn zin. Door de coronacrisis gaan klussen niet door. Ik heb veel kleinere bedrijven als klanten en die doen nu even niets. Gelukkig heb ik een buffer. Niet alle ondernemers hebben dat. Zij zijn afwachtend op dit moment en investeren niet, terwijl dat juist nu wel goed zou kunnen. Op mijn werk wordt vaak het eerst bezuinigd. Je weet niet hoe het gaat lopen. Ik wil niet in een kramp schieten en kan het nog wel tijdje uitzingen maar het is niet ideaal.

Omdat het nu rustig is, doe ik veel zelfstudie. Ik lees bijvoorbeeld een boek over online marketing en ik ben mij verder aan het verdiepen in Scrum. Het strategiestuk vind ik het leukst. Meedenken. Graven. En advies geven zodat iemand verder kan komen. Daar ligt steeds meer mijn focus op. Voordat ik ondernemer werd, werkte ik als ontwerper in loondienst. Ondernemen vind ik leuk maar niet de acquisitie. Ik heb veel losse opdrachten en ben best veel tijd kwijt aan het vinden van nieuw werk. Het liefst zou ik meer vaste opdrachtgevers willen.’

Vergelijkbare verhalen